Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Preţul vieţii unui actor: Costică Ghenescu a fost omorât pentru o combină muzicală şi un decodor tv

Vasile Ştefan Botezatu (25 de ani) a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi violare de domiciliu. Ucigaşul actorului Constantin Ghenescu (69 de ani) a revenit la locul faptei, la două zile după ce a comis crima.

Crima care a oripilat comunitatea din Piatra Neamţ a avut loc pe 2 septembrie a.c., atunci când Vasile Ştefan Botezatu (25 de ani), şi minora Ana Maria T. (13 ani) au pătruns în apartamentul actorului.  În timpul anchetei, ucigaşul a relatat că pe 1 septembrie îl văzuse pe Ghenescu scoţând de la un bancomat mai multe sute de lei şi l-a urmărit până a intrat în blocul din cartierul Precista.

A doua zi, în jurul orei 21, Botezatu a pătruns însoţit de minoră în apartamentul actorului, profitând că uşa nu se închide bine. În timp ce fata a intrat în bucătărie ca să caute bani, bărbatul a intrat peste victima care dormea cu faţa în sus. Cu un cuţit luat din bucătărie, atacatorul s-a năpustit asupra lui Ghenescu şi i-a cerut să-i spună unde ţine banii.

În anchetă, Botezatu a spus că sub imperiul nervilor l-a înjunghiat în gât pe actor, după care a plecat cu minora care a luat din bucătărie 10 lei în monede de 50 de bani. Ucigaşul le-a spus procurorilor că minora care l-a însoţit nu a participat la omor. Ana Maria T. a fost cercetată penal pentru tâlhărie, violare de domiciliu şi nedenunţarea unei infracţiuni, dar a scăpat de răspundere penală deoarece nu avea 14 ani împliniţi.

Criminalul revine la locul faptei

Înainte de a părăsi apartamentul actorului, Ştefan Botezatu a văzut câteva bunuri electorcasnice, aşa că, pe 4 septembrie, la două zile după ce a comis crima, a revenit în casa actorului ucis. De unul singur, acesta a intrat în apartamentul unde era corpul neînsufleţit al victimei, aşa cum îl lăsase în seara de 2 septembrie. Fără nicio remuşcăre, a luat o combină muzicală şi un decodor tv.

A ascuns apoi bunurile într-o maşină abandonată parcată în centrul oraşului, acolo unde obişnuia să doarmă adesea. Proprietarul maşinii a distrus însă bunurile.

Crima a fost descoperită pe 5 septembrie, după ce vecinii au alertat poliţia. Două zile mai târziu, pe 7 septembrie, Botezatu a fost arestat în zona barajului Bâtca Doamnei unde intenţiona să-şi pună capăt zilelor.

Pe 10 septembrie, actorul Constantin Ghenescu a fost înmormântat în cimitirul Pietricica din Piatra Neamţ. Pe ultimul drum l-au condus fiica sa şi actorii, foşti colegi de la Teatrul Tineretului.

Fiica actorului cere de la criminal daune morale de 300.000 de lei. Pentru capetele de acuzare, Vasile Ştefan Botezatu riscă o condamnare de 25 de ani de detenţie.

Un sfert de veac pe scena teatrului

Constantin Ghenescu s-a născut pe 12 februarie 1944, la Bucureşti, dar cariera artistică s-a confundat pentru o lungă perioadă cu istoria Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ.

A absolvit în 1969 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, Bucureşti, clasa profesorului Moni Ghelerter, fiind repartizat la Teatrul Tineretului din Piatra-Neamţ.

A debutat în „Cronica personală a lui Laonic” de Paul Chitic, regia Magda Bordeianu, spectacol cu premiera pe 22 august 1969, în care a interpretat personajul Iraclie. Lordul Lovell din „Răfuiala“ de Ph. Messinger, Josef K. din „Procesul” de S. Berkoff, Rică Venturiano, Crăcănel sunt doar câteva dintre rolurile memorabile cu care a bucurat publicul Teatrului Tineretului.

În anul 1997 s-a transferat la Teatrul „Bulandra“ din Bucureşti, continuând să aibă colaborări la Teatrul Tineretului şi în anii următori.

Cei care l-au cunoscut îndeaproape mărturisesc despre o fire marcată de o delicateţe neobişnuită şi discreţie. Fie-i somnul lin!“, se arată într-un necrolog al TT-ului pietrean.

De-a lungul timpului, a jucat în nenumărate filme. Iată câteva dintre acestea: „Şi caii sunt verzi pe pereţi” (2012), „Cealaltă Irina” (2009), „Weekend cu mama” (2009), „Cronica unei morţi amânate” (2008), „Legiunea străină” (2008), „Margo” (2006), „Marilena de la P7” (2006), „Entre chiens et loups” (2002), „Garcea şi oltenii” (2002), „Occident” (2002), „Train de vie / Trenul vieţii” (1998), „Schimbarea la faţă” (1995).

Sursa: Adevarul

Lăsați un comentariu

*