Alti 6 zimbri vor fi eliberati in padurile neamtului. 6 femele au fost aduse din gradinile zoologice ale Angliei, Scotiei si Irlandei pentru a fi eliberate alaturi de 2 femele aflate in semilibertate la Parcul Natural Vanatori Neamt. Actiunea face parte din proiectul Parcului de a proteja specia si mai ales de a inmulti exemplarele aflate deja in libertate, in localitatea Mitocul Balan, comuna Cracaoani. Specialistii parcului sustin ca animalele vor fi tinute in carantina o luna, dupa care se vor alatura celorlalte 11 exemplare aflate deja in libertate, printre care si un pui fatat in libertate.
Dupa un drum anevoios, cele 2 camioane speciale au ajuns in zona Chitile pentru a descarca animalele pretioase .
„Băstinașii“ vor petrece mai întîi un timp cu străinele în tarcul de preeliberare, pentru a le face acomodarea mai usoară. Se mizează pe faptul că ei sunt învătati cu semilibertatea, se cunosc si cu cei liberi, si atunci contactul dintre cele două grupuri ar putea fi mai usor de realizat. Pînă acum au avut loc două puneri în libertate, cinci exemplare în martie 2012 si tot atîtea în 2013. Cele două grupuri au rămas unite si sînt monitorizate permanent pentru a se obtine date despre felul în care se acomodează, ce refugii preferă si unde se deplasează.
Ca urmare a unor discutii începute în primăvara anului 2013, initial cu reprezentantii European Wilderness Society, s-a reusit, în cursul acestui an, finalizarea documentatiei care să permită donarea de către Fundatia Aspinall, din Marea Britanie, a 6 exemplare valoroase din punct de vedere gentic. Sunt femele de zimbru, cu vîrste între 2 si 3 ani, provenite de la grădinile zoologice Howletts (2 exemplare) si Port Lympne (1) din Anglia, Fota (2) din Irlanda si Highland (1) din Scotia. Importul s-a făcut cu implicarea Asociatiei Europene a Grădinilor Zoologice si Acvariilor(EAZA) si a Programului de Conservare a Speciilor Amenintate(EEP).
Dacă în 2012 s-au mentinut în limita unui areal de 2.000 de hectare, în 2013 au explorat 5.000 hectare, iesind din valea Cracăului, spre Valea Agapiei si culmea Hangului. Noile eliberări au rolul de a consolida efectivul care trăieste în sălbăticie. Programul pilot de reintroducere în libertate a acestei specii legendare a fost derulat în România doar de către Administratia Parcului Natural Vînători Neamt, fiind creat un precedent care începe să fie fructificat si de alte organizatii din tară.