Magistraţii din Piatra Neamţ au suspendat soluţionarea cererii de reabilitare judecătorească făcută de Bogdan Mararu înainte de a fi arestat sub acuzaţia de instigare la tentativă de omor.
La începutul acestui an, pe 24 ianuarie, Bogdan Marau a depus la Judecătoria Piatra Neamţ o cerere în vederea reabilitării judecătoreşti. Cu alte cuvinte, el solicita instanţei o decizie prin care, din cazier urma să fie „ştearsă” o condamnare primită în urmă cu şapte ani.
Magistraţii instanţei pietrene au dispus acum suspendarea acestei cereri deoarece, „a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru o altă infracţiune săvârşită de condamnat”. Conform legii, solicitarea lui Mararu va fi analizată abia după soluţionarea definitivă a cauzei privitoare la noua învinuire care i se aduce, instigare la tentativă de omor.
Pe 13 februarie a.c. Bogdan Mararu a fost reţinut şi încarcerat apoi împreună cu fratele său Răzvan pentru că l-ar fi tocmit pe Vitalie Proca să-l asasineze pe Dumitru Mironescu. Dacă va fi găsit vinovat în urma procesului care se desfăşoară la Tribunalul Bucureşti, Bogdan Mararu ar putea primi o pedeapsă mai mare deoarece are antecendete penale, după cum arată cazierul său.
A scăpat de detenţie după infracţiuni la regimul vamal
În 2006, Judecătoria Piatra Neamţ l-a condamnat pe Bogdan Mararu la 5 ani de închisoare cu executare, respectiv pe Gheorghe Mararu (fratele său, ucis de Cristian Chilat în Café Latino), la 2 ani de închisoare cu executare. Cei doi au atacat imediat decizia atât la Tribunal, cât şi la Curtea de Apel Bacău, iar acţiunile au avut ca rezultat transformarea în pedepse de 3 ani, respectiv 2 ani de închisoare, ambele cu suspendare. Alţi trei inculpaţi în aceeaşi cauză au primit pedepse fără executare.
Acuzaţiile aduse celor doi fraţi Mararu au fost de prezentare documente false la autoritatea vamală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, înşelăciune şi fals material în înscrisuri oficiale. Anchetatorii au demonstrat că Bogdan şi Georghe Mararu, împreună cu alte trei persoane au reuşit să vămuiască, la tarife mai mici decât cele normale, opt autoturisme de lux (mărcile VW Bora, Audi A8, Nissan, BMW 250, BMW X5, două Mercedes Benz, un Opel Zafira). Trei dintre aceste maşini fuseseră furate de persoane necunoscute din Italia, Germania şi Cehia şi aduse în România, în perioada 2001-2002.
În timpul procedurii de vamuire, pentru fiecare maşină au fost prezentate certificate de tip EUR 1 false, beneficiind de tarife vamale de 6% sau 12% în loc de 30%, iar statul a fost astfel prejudiciat cu suma de 100.000 de lei (un miliard de lei vechi). După introducerea în ţară, autoturismele au fost vândute.
Sursa: Adevarul