Joi 18 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în data de 14 octombrie şi este ocrotitoarea Moldovei. Cuvioasa Parascheva este sfânta care îi fereşte pe oameni de boli, grindină, trăsnet şi pe copii îi apără de deochi. Se spune că cei care nu ajuns la Iaşi merg la bisericile sau mănăstirile din apropiere să se roage pentru sănătate, bunul mers al vieţii şi pentru înlăturarea necazurilor.

În această zi, se fac pomeni pentru morţii care nu şi-au găsit liniştea, au murit fără lumânare sau au fost îngropaţi fără preot.

În ziua de 14 octombrie nu se spală, călca, coase şi nu se dă cu mătura deoarece se spune că există pericolul bolilor de ochi şi durerilor de cap sau a apariţiei negilor la mână.

Potrivit România Tv, de Sfânta Parascheva nu se mănâncă nuci, castraveţi şi poame în formă de cruce.

Se crede că în apropierea sărbătorii, Sfânta Parascheva se arată în visele multora, uneori pentru alinarea celor bolnavi sau în suferinţe sufleteşti, alteori pentru a-i dojeni pe cei care fac rău.

În această sărbătoare, femeile însărcinate trebuie să împartă bucatele lor copiilor sărmani pentru a avea o naştere fără dureri şi pentru ca Sfânta să le păzească copii de deochi şi boală.

Dăcă nu poţi avea copii, roagă-te cu credinţă ca Sfânta Parascheva să mijlocească pentru tine în faţa Domnului.

Lăsați un comentariu

*