Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Bani adunaţi în plic, dar ca la nuntă pentru învăţătoarele cu pretenţii din Neamţ

Sărbătorile de Crăciun, 8 Martie, sau ziua învăţătorilor din clasele cu „ştaif” trebuie onorate cu „atenţii” de către părinţii elevilor. Cutuma se aplică şi în şcolile din Piatra Neamţ, unde sumele cotizate diferă în funcţie de statutul unităţii de învăţământ.

În şcolile din Piatra Neamţ „atenţiile” care ajung la cadrele didactice pornesc de la suma de 30 de lei şi ajung până la 50 de lei de elev, în funcţie de zona în care este situată unitatea de învăţământ. La o şcoală din zona de centru, pretenţiile sunt mai mari, iar suma cotizată merge spre limita maximă, la preţul actualizat.   „Înainte de serbarea de Crăciun am dat 100 de lei, dar jumătate din sumă era pentru cumpărarea cadourilor pentru copii, iar cealaltă jumătate mergea la învăţătoare”, spune mama unui elev de clasa I.

Sistemul de colectare al banilor pentru ziua de naştere a învăţătorului, ori pentru evenimente speciale (Crăciun, Paşte, 8 Martie, etc.) se aplică indiferent de statutul de şcoală „de centru” sau şcoală de cartier.

„De regulă, sistemul e următorul: învăţătoarea transmite părinţilor, prin intermediul unui grup de părinţi care sunt mai apropiaţi de ea, cam ce dorinţe ar avea. Acest grup vine cu propunerea către ceilalţi părinţi ai copiilor, şi se convine apoi asupra modalităţii de recompensare a învăţătoarei. De cele mai multe ori, se acceptă varianta cu bani în plic, adică 1500 de lei de la 30 de elevi, pe motiv că e mai bine să-şi cumpere ce doreşte învăţătoarea. Cei care au şi posibilităţi preferă să cumpere separat cadouri, de exemplu mici bijuterii din aur – o pereche de cercei sau un lănţişor”, descrie sistemul o altă mamă care a trebuit să se conformeze sistemului practicat în şcoli.

Citeste mai mult: adev.ro/mzavr7

Lăsați un comentariu

*