Joi 22 Februarie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Intervenţie pentru prelevare de organe, premieră la Spitalul Judeţean Neamţ

La Spitalul din Piatra Neamţ a avut loc pentru prima dată, o operaţie pentru prelevarea de organe de la un donator aflat în moarte cerebrală. Rinichii şi ficatul prelevate de medici sunt compatibile cu trei persoane care au nevoie de transplant.

Intervenţia pentru prelevarea de organe a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, de la un pacient care se afla în moarte cerebrală. Un bărbat de 47 de ani, din Piatra Neamţ ajunse în această situaţie după ce, săptămâna trecută suferise un accident casnic (a căzut şi s-a lovit la cap). Pacientul a fost operat de medicii de la spitalul judeţean, dar sâmbătă, 11 ianuarie, acesta a intrat în moarte cerebrală.

În urma unei discuţii cu medicii, membrii familiei au acceptat prelevarea de organe, şi a fost anunţat Centrul Naţional de Transplant.  După trimiterea probelor de sânge la un spital din Iaşi, s-a determinat că organele ce urmau să fie prelevate erau compatibile cu trei persoane care aveau nevoie de transplant (două internate la Spitalul Fundeni şi una la Iaşi).

Două echipe de medici din Bucureşti (6 medici) şi de la Spitalul din Iaşi (2 medici) au ajuns sâmbătă, după miezul nopţii la Piatra Neamţ pentru a realiza intervenţia care a durat circa două ore şi jumătate, timp în care au fost extrase ficatul şi cei doi rinichi. Intervenţia chirurgicală a fost monitorizată de o echipă de anestezişti pietreni coordonată de doctorul Felician Dulhai

Colegii noştri anestezişti s-au comportat exemplar, fiind efectiv remarcabili şi de un profesionalism deosebit. A fost un efort comun şi un adevărat examen pentru noi. La sfârşit am primit felicitări de la echipele de transplant. Este dovada că Spitalul Judeţean poate face cu adevărat performanţă, în condiţiile în care sunt medici foarte valoroşi, iar acum avem şi aparatura necesară“, a declarat medicul Alexandru Juncu, directorul medical al SJU Neamţ.    În spitalele din regiunea Moldovei se mai fac prelevări de organe doar la Iaşi şi la Bacău.

Citeste mai mult: adev.ro/mzc8lt

Lăsați un comentariu

*