Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Pădurile din Neamţ, populate cu zimbri din Anglia. Şase exemplare vor fi importate din grădinile zoo

Administraţia Parcului Natural Vânători Neamţ va primi în luna martie şase exemplare de zimbri, femele, prin intermediul unei fundaţii din Anglia. Erbivorele importate vor ajunge în pădurile din nordul judeţului, alături de alte 11 exemplare care au fost eliberate în ultimii doi ani.

Cele şase femele ce vor fi aduse la Parcul Natural Vânători Neamţ (PNVN) provin de la două grădini zoologice din Anglia, respectiv de la una din Scoţia şi una din Irlanda. Administraţia Parcului susţine că este vorba de exemplare tinere, în vârstă de doi-trei ani, care vor ajuta la îmbunătăţirea liniei genetice şi vor spori efectivele aflate în libertate în pădurile ţării.

Ceea ce avem noi în ţară provine în cea mai mare parte din Polonia. Chiar şi zimbri aduşi din spaţiul ex-sovietic au origini tot în Polonia. Aceste exemplare din vestul Europei au însă alte caracteristici genetice şi ar fi interesant ce rezultă din această încrucişare”, spune inginerul Sebastian Cătănoi, directorul Administraţiei Parcului Natural.   Importul celor şase zimbri se va realiza prin demersurile făcute de o fundaţie engleză, Aspinall, care va suporta costurile de transport.

Pe noi nu ne costă nimic, nici animalele, nici transportul în România. În martie, zimbri vor fi aduşi în ţarcul de pre-eliberare de la Chitele, la Mitocu Bălan. Vor sta acolo o perioadă scurtă de acomodare, iar după ce începe vegetaţia, aceşti zimbri vor fi lăsaţi în pădure”, a mai spus şeful PNVN.

Cei 11 zimbri care umblă în pădurile din Neamţ, dintre care doi viţei fătaţi în stare de libertate, au fost eliberaţi în 2012 şi 2013, şi au trecut cu bine de testul iernilor din ultimii doi ani.

Nu au fost semnalate probleme, chiar vrem să mulţumim comunităţilor de locuitori din Crăcăoani şi comunităţilor monahale de la mănăstiri pentru modul în care au înţeles să respecte aceste animale protejate şi să nu avem incidente”, a mai spus inginerul Cătănoiu.

Pe lângă cele 11 exemplare de zimbri aflaţi în libertate, în ţarcul de aclimatizare întins pe 180 de hectare aparţinând Parcului Natural Vânători Neamţ mai trăiesc 21 de zimbri. La Grădina Zoologică „Dragoş Vodă” pot fi văzute alte 6 exemplare din această specie protejată prin lege.

Citeste mai mult: adev.ro/mzrbta

Lăsați un comentariu

*