Joi 25 Iulie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Romanul a găzduit Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Sursa: Doxologia.ro

adunarea eparhiala Roman

La sediul Centrului eparhial Roman a avut loc sâmbătă, 25 ianuarie 2014, Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În cadrul întâlnirii s-au prezentat rezultatele obținute în anul 2013 la nivelul eparhiei şi s-au făcut cunoscute propunerile pentru activitățile ce se vor derula în noul an.

Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a prezidat sâmbătă, 25 ianuarie 2014, lucrările Adunării Eparhiale a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului. De dimineaţă, la Catedrala arhiepiscopală din Roman a fost oficiată o slujbă de Te Deum, în prezența membrilor Adunării Eparhiale, precum şi a numeroşilor credincioşi. După cum ne-a relatat pr. Constantin Gherasim, inspector în Probleme de tineret şi mass-media al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în sala de ședințe a Centrului eparhial Roman s-a desfășurat adunarea propriu-zisă, în debutul căreia PS Ioachim Băcăuanul a subliniat rolul pe care membrii Adunării Eparhiale, clerici sau mireni, îl au în viața Bisericii. Preasfinţia Sa și-a exprimat bucuria de a se întâlni la începutul anului 2014 cu membrii deputaţi pentru a evalua activitatea pastoral-misionară, culturală, administrativă, financiară, patrimonială, desfăşurată în anul 2013. ”Avem rolul nostru în această lume și trebuie să avem conștiința că este necesar să-L lăsăm pe Hristos să lucreze prin noi, și mai mult decât atât, să Se recunoască în această lucrare și în faptele noastre pe care le săvârșim întru slujirea aproapelui”, a mai menționat ierarhul. De asemenea, Episcopul-vicar al Eparhiei Romanului şi Bacăului a rostit un cuvânt duhovnicesc celor prezenţi, în care a remarcat că în anul ce a trecut „s-a lucrat cu responsabilitate și acrivie, pentru a împlini cele ce au fost rânduite”. „Mulţumim lui Dumnezeu pentru binecuvântarea pe care a revărsat-o asupra slujitorilor Săi, cler şi credincioşi, pentru darurile pe care le oferă din belşug neamului românesc şi eparhiei noastre”, a mai adăugat Preasfinţia Sa.

„Fiecare din noi avem rolul nostru în Biserică”

Au urmat lucrările pe secțiuni, după care raportorii comisiilor au făcut cunoscute tuturor membrilor Adunării Eparhiale rezultatele obținute în anul 2013, fiind aprobate în unanimitate hotărârile luate cu acest prilej. De asemenea, s-au făcut cunoscute și propunerile pentru activitățile ce se vor derula în noul an, un loc important revenind proiectelor culturale și social-filantropice, în contextului serbării Anului omagial euharistic al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii și al Sfinților Martiri Brâncoveni. „Considerăm că lucrarea, chiar administrativă, este a lui Dumnezeu, prin noi. De altfel, am conștiința, ca de fiecare dată când iau o decizie, chiar și administrativă, o iau în numele lui Dumnezeu și în numele Preasfintei Treimi. Am întotdeauna conștiința că nu înlocuiesc pe Dumnezeu, ci vizualizez prezența lui în Biserica – instituție de pe pământ. Biserica noastră este prezentată de Sfântul Apostol Pavel ca un mădular al Trupului tainic al Mântuitorului Iisus Hristos, însă clerul și credincioșii sunt acele mădulare în parte care constituie trupul tainic al Bisericii, al cărei cap este Hristos. Fiecare din noi avem rolul nostru în Biserică. În ceea ce ne privește, am conștiința că orice cuvânt pe care l-am spus, fie în administrație, fie în pastorație sau în lucrarea canonică, a fost cuvântul lui Dumnzeu. De aceea, n-am zis niciodată un cuvânt în nume personal. Cuvântul nostru este al Sinodului. Sinodalitatea este prioritară în lucrarea Bisericii Ortodoxe”, a concluzionat Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, care a oferit la final Distincția de onoare, în semn mulţumire, tuturor membrilor Adunării Eparhiale pentru întreaga activitate desfășurată în cei patru ani de mandat.

Sursa: Doxologia.ro

Lăsați un comentariu

*