Duminică 28 Aprilie 2024, Actualizat acum 118 zile 12:00 am

 

Handbalist de la LPS Neamţ, accidentat grav

Încă un sportiv de la LPS Piatra Neamţ a devenit victimă într-un accident de maşină. S-a întâmplat aseară, la numai două săptămâni de la tragedia în care a murit Răzvan Târâlă, elev la clasa de fotbal din acelaşi liceului.

Daniel Todosia (18 ani) a intrat în stare de comă profundă după ce maşina în care era pasager în dreapta şoferului s-a izbit violent de un stâlp, în Cheile Bicazului. La volan se afla Robert Gitinger (19 ani), coleg cu Daniel la clasa de handbal a profesorilor Rita şi Stelian Bursuc. Practic aseară, tinerii au mai luat un prieten şi au plecat cu maşina de-acasă, din Bicazu Ardelean, spre Lacu Roşu. Iniţial, părinţii lui Robert nu au fost de acord cu plimbarea, mai ales că băieţii voiau să meargă prin Chei, dar au cedat în cele din urmă insistenţelor. În fond, tinerii nu voiau decât o plimbare scurtă şi au promis ferm că vor fi atenţi şi nu vor rula cu viteză.

La un moment dat, prin serpentine, într-o curbă la stânga, tânărul de la volan a pierdut controlul maşinii şi s-a izbit de un stîlp. Viteza mare a făcut ca impactul să fie extrem de puternic, iar Daniel a rămas blocat între fiarele contorsionate ale maşinii. La ora 18 s-a sunat la 112 şi în scurt timp la locul accidentului au ajuns mai multe echipaje de poliţie, pompieri şi descarcerare, precum şi ambulanţe. Salvatorii de pe descarcerare s-au străduit aproximativ o jumătate de oră să taie tabla autoturismului până au ajuns la rănitul plin de sânge. Imediat, el a fost preluat de medicii de pe ambulaţă şi transportat la spital. Tânărul avea o leziune gravă la cap şi era deja în comă de gradul III, astfel că după ce a fost stabilizat, medicii din UPU Piatra Neamţ au decis să-l transfere la Clinica de neurochirurgie “Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. “Din primele cercetări, se pare că în timp ce un tânăr de 19 ani conducea un autoturism pe DN 12C, într-o curba deosebit de periculoasă la stânga, nu a adaptat viteza la condițiile de drum, a pierdut controlul autoturismului și a părăsit partea carosabilă,

intrând în coliziune cu un stâlp. În urma impactului a rezultat

rănirea conducătorului auto și a doi tineri de 18 și 19 ani, în calitate de pasageri auto”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. Ceilalţi doi tineri au scăpat şi ei cu câteva răni uşoare, inclusiv şoferul care s-a lovit la coloana cervicală şi la şold, dar au fost externaţi. Poliţia a deschis o anchetă în acest caz, pentru vătămare corporală din culpă.

 

*Moment de rugăciune la cursul festiv de la LPS

 

Astăzi, la amiază, colegii lui Daniel s-au adunat pentru cursul festiv. Ultimele tragedii petrecute în decurs de două săptămâni au făcut ca profesorii să facă din nou apel la temperanţă şi s-au rugat împreună cu elevii pentru ca Daniel să se facă bine. Colegii lui nu pot uita cum acum o săptămână Daniel Todosia şi echipa de handbal juniori I a fost felicitată în cadru festiv pentru performanţa obţinută la Olimpiada Naţională a Sporturilor Şcolare, de unde sportivii antrenaţi de soţii Bursuc s-au întors cu locul I şi medalia de aur. Un alt coleg de-al lor, Răzvan Târâlă, şi el în ultimul an, n-a mai apucat să participe la ceremoniile de sfârşit de liceu, după ce s-a izbit cu maşina de un copac pe strada Ştefan cel Mare şi a murit pe loc, azvârlit prin geam, pe trotuar.

Dan Gavril, directorul LPS Piatra Neamţ, spune că astfel de situaţii nefericite apar de regulă la clasele terminale, din cauza bucuriei şi entuziasmului. “Am vorbit şi cu părinţii, am predat cazul lui Răzvan la orele de dirigenţie şi am avut discuţii şi cu cadrele didactice, pentru că din păcate asemenea tragedii se întâmplă cu elevii din clasele a VIII-a şi a XII-a. Sunt entuziasmaţi, sunt plini de adrenalină, de teribilism şi ajung să plângă părinţii după ei. Este o mare tragedie, noi am avut cursul festiv astăzi (n.n. – ieri), am vorbit din nou cu părinţii, ne rugăm pentru sportivul nostru să se facă bine. A fost şi domnul profesor Bursuc la el, la spital, în Iaşi. Cu toţii sperăm ca băiatul să-şi revină”, a mai spus antrenorul Dan Gavril.

Ieri după-amiază, Daniel era la terapie intensivă la clinica ieşeană, în continuare în stare foarte gravă: “Pacientul a suferit o intervenţie chirurgicală de craniectomie, adică i-a fost scoasă o bucată de os pentru a face loc creierului. În continuare este în stare de comă grad III, fără semne de îmbunătăţire a stării, tânărul are şi contuzie pulmonară, iar medicii se străduiesc să-l menţină în viaţă”, a declarat doctoral  Marius Dabija, purtător de cuvânt la Clinica de Neurochirurgie “Nicolae Oblu” Iaşi.

Sursa: Ziarul Ceahlaul

Lăsați un comentariu

*