Joi 14 Noiembrie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Alertă în Ceahlău după ce un urs a făcut măcel: 7 miei sfârtecaţi, pagube estimate la 2100 de lei

Comisia de constatare a pagubelor constituită la nivelul primăriei comunei Ceahlău a întocmit procesul verbal pentru ca proprietarul să-şi primească banii după atacul ursului.

Pantelimon Loghin, un octogenar din cătunul Dârţu, comuna Ceahlău, a trăit duminică o adevărată dramă după ce un urs înfometat a rupt ţarcul şi i-a sfârtecat şapte miei din turma aflată la păscut lângă gospodărie. Faptele s-au petrecut dimineaţă, omul neputând face nimic să oprească măcelul.

„Ursul a mâncat dintr-un miel, apoi a târât un altul în pădure şi l-a îngropat, dar a ucis şi alţi cinci berbecuţi. Cred că dacă era o cireadă de vite se petrecea la fel un măcel. Comportamentul animalului a fost foarte ciudat, pentru că, de obicei, ursul atacă prada, o trage din acel loc ca să o mămânce, după care se retrage. Eu când am fost duminică la faţa locului, am găsit cinci miei împrăştiaţi pe jos, iar astăzi, marţi, când a ajuns comisia acolo nu mai era decât blana, semn că ursul a tot lucrat în cele două nopţi”, spune Sergiu Vasilică, vicepreşedintele Asociaţiei de Vănătoare „Lupul Cenuşiu”.   Dacă proprietarul ovinelor are şanse să-şi recupereze paguba (300 de lei pentru fiecare miel ucis), prin Direcţia Agricolă, de la bugetul de stat, o problemă rămâne ameninţarea fiarei care bântuie prin pădure. Zona unde a avut loc atacul este situată la circa 3 km de Parcul Naţional Ceahlău, iar specialiştii spun că ursul se poate deplasa şi pe o distanţă de 50 de km în căutarea hranei.   „În condiţiile în care specia este ocrotită de lege, nu se poate împuşca ursul decât cu aprobarea Ministerului Mediului, şi cel mai devreme în toamna anului viitor. Noi facem un raport cu pagubele create, care ajunge la Agenţia pentru Protecţia Mediului, în primăvară este acţiunea de evaluare a efectivelor şi abia apoi ajunge cererea la Minister. Din punctul meu de vedere, prezenţa acestui urs este un pericol şi pentru localnici, şi pentru turişti. În primul rînd este indicat ca oamenii care întâlnesc un urs să facă zgomot, să ţipe, să fluiere pentru a nu lua prin suprindere animalul care, aflat într-o astfel de situaţie, va avea o reacţie violentă”, mai spune reprezentantul AV „Lupul Cenuşiu”.

Atacurile urşilor nu sunt o raritate în Ceahlău, şi anul trecut o stână fiind vizitată de un exemplar înfometat. Chiar dacă ciobanii şi câinii au încercat să-l îndepărteze, animalul a sfârtecat o oaie şi a mâncat jumătate din ea. Ursul a fost împuşcat anul acesta după ce Ministerul a aprobat recoltarea exemplarului.

Sursa: Adevarul

Lăsați un comentariu

*