Un grup de liceeni din Piatra Neamţ îşi va transforma şcoala într-o clădire ecologică. Au câştigat 100.000 de dolari la un concurs de ecologie din Emiratele Arabe Unite. La final, factura pentru încălzire şi energie electrică va scădea cu 70 de procente.
Proiectul elevilor de la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ a fost declarat învingător în faţa altor şcoli din Europa. Ca şef de proiect, profesorul Alexandru Iacob a primit la Abu Dhabi diploma şi premiul, în faţa a numeroşi lideri de stat, şeici şi oameni de afaceri.
Vechea clădire a liceului va fi transformată în una ecologică şi independentă energetic. Pe acoperişul sălii de sport vor fi montate panouri fotovoltaice.
Alexandru Iacob – profesor-coordonator: „Am reuşit să mobilizez 32 de elevi, de la clasa aVI-a până la XI-a. Asta se întâmpla în mai 2014. Ne-am întâlnit, am început cu un brainstorming, am împărţit elevii pe echipe. A urmat partea dificilă: calcule, bugete, am căutat informaţii pe internet, furnizori, preţuri. Cred că proiectul nostru a fost cel mai complex. Nu înseamnă neapărat cel mai bun, dar a avut cele mai multe componente şi cred că şi cele mai inovative”.
Toate becurile din clădire vor fi înlocuite cu LED-uri, iar energia electrică va fi produsă chiar de elevi, când vor călca pavelele aflate la intrare. Chiar şi izolaţia clădirii va fi făcută cu un material inovativ.
Proiectul mai prevede plantarea unor copaci care absorb dioxidul de carbon, dar şi colectarea apei de ploaie. Liceul de la Piatra Neamţ este al doilea din România care a fost premiat în Emirate Arabe Unite, după Liceul „Gheorghe Roşca Codreanu”, din Bârlad.
„Zayed Future Energy Prize” încurajează proiectele inovatoare în domeniul energiei regenerabile. La concurs participă companii, ONG-uri, persoane fizice şi licee din lumea întreagă.
Sursa:stiri.tvr.ro