Sâmbătă 23 Noiembrie 2024, Actualizat acum 327 zile 12:00 am

 

Alertă! Bacterie toxică descoperită în cinci lacuri din Neamţ

lacAutoritățile nemțene sunt în alertă după ce o bacterie toxică a fost descoperită în cinci lacuri din județul Neamț. Bacteria Clostridium perfringens a fost descoperită iniţial în lacul de acumulare Bâtca Doamnei, de lângă Piatra Neamţ, dar apoi a fost identificată şi în alte patru acumulări de pe râul Bistriţa.

Autoritățile au confirmat că bacteria există în apele acumulărilor Vaduri, Pângăraţi, Izvorul Muntelui (Bicaz) şi Topoliceni (Poiana Teiului) după ce, în săptămâna 15-19 februarie, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a recoltat probe de apă brută din toate cele cinci acumulări, iar rezltatele analizelor au confirmat prezenţa bacteriei.

Lac Bâtca Doamnei – valoare analiză pentru Clostridium perfringens – 68 ufc(unităţi formatoare de colonii)/100 ml; – Lac Vaduri – 17 ufc/100 ml; – Lac Pângăraţi – 140 ufc/100 ml; – Lac Izvorul Muntelui – 46 ufc/100 ml. Analizele probelor recoltate din râul Bistriţa, localitatea Topoliceni, prin intermediul laboratorului Companiei Judeţene APA SERV au depistat valoarea de 231 ufc/100ml a indicatorului Clostridium perfringes, DSP Neamţ urmând să prezinte, la începutul săptămânii următoare, rezultatele aceleaşi analize“, se precizeză într-un comunicat al Prefecturii Neamţ.

După ce bacteria a fost depistată în lacul Bâtca Doamnei, compania Apa Serv Neamţ a schimbat sursa de alimentare cu apă din acumularea de lângă Piatra Neamţ.

„Toate probele de apă recoltate pentru monitorizarea calităţii apei din reţeaua oraşului Piatra Neamţ, Dumbrava Roşie, Săvineşti, Roznov, Zăneşti şi Gârcina se încadreaza în parametrii de potabilitate incluşi în Legea 458/2002, Legea nr.311/2004 şi provin din sursa de profunzime Vaduri. Menţionăm faptul că, este important ca toţi consumatorilor să respecte normele de igienă personală ( spălatul pe mâini, spălatul recipienţilor de păstrare ai apei, spălatul legumelor şi fructelor, consumul de alimente proaspete şi sanogene)“, susțin reprezentanții Prefecturii.

Clostridium perfringens sunt bacterii care produc toxine extrem de dăunatoare pentru oameni. Intoxicaţiile alimentare cu Clostridium perfringens sunt adesea confundate cu gripa de 24 de ore. Oamenii încep să se simtă rău la cel mult 24 de ore după ingerarea bacteriei, au dureri de stomac şi crampe abdominale, urmate de diaree, greață, febră. Bacteria cauzează inclusiv infecţii ale rănilor.

Lăsați un comentariu

*