Vineri 03 Mai 2024, Actualizat acum 123 zile 12:00 am

 

Rămăşitele pământeşti ale Mitropolitului Visarion Puiu ar putea reveni la schitul Vovidenia

Mitropolitul Visarion PuiuRamasitele pamantesti ale Mitropolitului Visarion Puiu ar putea reveni la schitul Vovidenia din Neamt, acolo unde exista astazi un muzeu dedicate mitropolitului si unde acesta si-a dorit sa isi doarma somnul vesnic. In prezent osemintele sale se afla in Franta.
Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, întrunit pe 5 martie 2013, a binecuvântat ca rămăşiţele pământeşti ale fostului mitropolit al Bucovinei să fie aduse la Schitul Vovidenia din Neamţ, Aceasta insa nu este prima data cand reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane incearca sa repatrieze ramasitele pamantesti ale mitropolitul, dar toate incercarile trecute au esuat.
Mitropolitul Visarion Puiu s-a  refugiat în 1944 în Occident, si a fost condamnat în 1946 la moarte în contumacie de Tribunalul Poporului din București. A fost excomunicat de Sfantul Sinod al BOR în 1950 și reabilitat post mortem. După 23 august 1944, mitropolitul Visarion Puiu a rămas în Austria, apoi a calatorit în Italia, Elveţia, Franţa, trecând la cele veşnice pe 10 august 1964 într-un orasel din nordul Franţei. Osemintele mitropolitului Visarion Puiu au fost strămutate în anul 1992 in cimitirul Mont Parnasse din Paris.
Sincron arh Mihail Daniliuc, staret Schitul Vovidenia
Dupa reabilitarea mitropolitului , in casa sa de pe langa Schitul Vovidenia, unde se afla astayi si un muzeu memorial Mihail Sadoveanu, s-a amenajat o incapere in care se afla documente, fotografii si obiecte ce i-au apartiunt mitropolitului.

Lăsați un comentariu

*