Luni 29 Aprilie 2024, Actualizat acum 119 zile 12:00 am

 

Prietenul lui Culiţă Tărâţă, pus şef peste instituţia unde primul datornic din evidenţe este Culiţă Tărâţă

După razia de săptămâna trecută făcută de DNA la Ministerul Agriculturii, Agenţia Domeniilor Statului (ADS) are, de luni, un nou preşedinte. Este vorba despre Ilie Dumitru Haralambrie Mitea, susţinut de PNL şi desemnat prin ordinul ministrului Daniel Constantin. Până acum câteva luni, liberalul care îl înlocuieşte pe Dan Mogoş, acesta din urmă pus sub urmărire penală de DNA, a fost prefect al judeţului Neamţ şi omul pentru care preşedintele CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă, susţinut de UNPR la ultimele alegeri, a insistat public să nu fie schimbat din funcţie de premierul Victor Ponta, care se declarase nemulţumit de cum s-a acţionat la deszapezire iarna trecută.

În evidenţele făcute publice în ultimii ani de ADS, firma familiei Tărâţă, TCE 3 Brazi din Piatra-Neamţ, figurează constant pe locul întâi în clasamentul datornicilor la Domeniile Statului pentru cele 57.000 de hectare de teren din Insula Mare a Brăilei pe care le-a avut în arendă până în 2012.  ADS este instituţia în ale cărei atribuţii intră arendarea terenurilor cu destinaţie agricolă aparţinând domeniului public sau privat al statului

Contactat de gândul, preşedintele CJ Neamţ a susţinut că, în ciuda informaţiilor transmise de ADS inclusiv în acest an, firma familiei sale „nu are nici 5 bani datorie”. „Am hotărâre judecătorească în care se spune clar că TCE nu are nicio hotărâre faţă de ADS. Unii de la ADS n-au vrut să pună în aplicare toate astea. Noi am plătit. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu banii. Nici nu mă interesează. La câte tâmpenii sunt în România…”, a comentat Tărâţă, declarându-se străin de numirea în „viesparul ADS” a lui Ilie Mitea, pe care, însă, îl consideră „un tip foarte bătăios, un om la locul lui”.Cine este Ilie Mitea

Potrivit Gandul.info, instalat discret la şefia Agenţiei care va decide reglementarea pieţei funciare după liberalizarea pieţei, la 1 ianuarie 2014, Ilie Mitea a evitat deocamdată să vorbească despre intenţiile sale la conducerea ADS. “Am preluat această funcţie cu gânduri bune şi vreau să realizez obiectivele care sunt de rezolvat. Mă aştept la lucruri bune şi eficienţă de la preluarea acestui mandat. Nu pot să spun acum ce urmează să fac, pentru că nu doresc să fac declaraţii pompoase. Este o problematică delicată şi vastă de rezolvat acolo şi trebuie să mă familiarizez cu lucrurile”, s-a rezumat el să comenteze.

Originar din Sibiu, Ilie Mitea are 61 de ani şi a fost prefect în judeţele Sibiu (2007-2009) şi Neamţ (2012-2013). A absolvit Zootehnia la Institutul Agronomic “Nicolae Bălcescu” din Bucureşti şi are un masterat în “Securitatea Comunitară şi Terorism”. Până în 2005, timp de nouă ani, a fost activ în politică, mai întâi în poziţia de consilier local PNL şi, ulterior, ca şef al Inspectoratului Teritorial pentru Protecţia Consumatorului.  Din 2009 până în mai 2012, în timpul guvernării PDL, a fost tras pe linie moartă, ca inspector guvernamental. După retragerea de la Prefectura Neamţ în martie 2013, a intrat din nou în corpul inspectorilor guvernamentali, până în iulie când a fost eliberat de Victor Ponta.

Aşa cum spunea la plecarea de la Prefectura Neamţ, cu preşedintele judeţului, Culiţă Tărâţă a avut „o colaborare foarte bună, însă prost înţeleasă de unii”.  “A fost un om imparţial şi s-a distanţat de absolut de toate culorile politice. Şi probabil că acesta a fost marele lui defect: a fost prea drept şi imparţial!”, răspundea, în aceeaşi notă, Tărâţă. Cu trei luni în urmă, Culiţă Tărâţă făcuse opoziţie fermă la schimbarea sa din funcţie avansată public de Victor Ponta. „Prefectul şi-a făcut datoria şi nu are rost să ne ascundem după deget”, se declara el de partea lui Mitea.

Cele 99 de miloane datorie în dreptul lui Tărâţă. Preşedintele CJ Neamţ: „Nu am nici 5 bani datorie”

Dincolo de poziţia sa de preşedinte al CJ Neamţ, Culiţă Tărâţă este fondatorul TCE 3 Brazi Piatra-Neamţ, compania fiind condusă în prezent de cei trei copii ai săi. Familia Tărâţă are afaceri în agricultură, în exploatarea lemnului şi în turism. Din 2001 până în 2012 a avut în arendă 57.000 de hectare în Insula Mare a Brăilei, considerată cea mai mare şi mai valoroasă fermă din România. Ulterior, terenul a trecut în urma unei hotărâri judecătoreşti la „Agricost”, firma lui Constantin Duluţe, partener în afaceri al lui Culiţă Tărâţă.

Aşa cum arată datele oficiale transmise de ADS, pe 10 aprilie 2013 firma TCE 3 Brazi figura pe primul loc în clasamentul datornicilor către Agenţie, deşi contractul dintre cele două părţi pentru Insula Mare a Brăilei nu mai era în vigoare. Dacă în aprilie ADS refuza să precizeze şi valoarea datoriei, cu justificarea că acest “cuantum al debitelor nu se consideră a fi informaţie de interes public”, în iunie 2012, când a făcut ultima actualizare publică a restanţelor, firma familiei Tărâţă apărea cu o datorie de 99 de milioane lei, mai mult de jumătate din totalul de 171 de milioane pe care statul de avea de recuperat de la arendaşi.

Constactat de gândul, preşedintele CJ Neamţ contestă însă existenţa unei datorii, susţinând că „din 2011-2012” are o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în acest sens. Cu toate acestea,TCE 3 Brazi apare pe acelaşi loc fruntaşi în topul debitorilor şi în documentele furnizate în 2013 de ADS. „Nu avem nici 5 bani datorie. Dacă două săptămâni nu am fi plătit, contractul devenea nul.  Am plătit punctual. Au fost foarte multe procese. A fost şi un proces penal întentat fostului director. Am hotărâre judecătorească în care se spune clar că TCE nu are nicio hotărâre faţă de ADS. Unii de la ADS n-au vrut să pună în aplicare toate astea. Aţi văzut, mulţi au şi plecat. Întrebaţi-i aşa pe ăştia care au dat situaţiile astea: dacă există datorie certă (care este dovedită printr-un contract şi nu poate fi contestată, n.red.), lichidă (cuantificată şi plătită în bani, n.red.) şi eligibilă (are o dată clară până la care trebuie să fie plătită, iar data scadenţei a fost depăşită, n.red.) şi dacă nu, cine îşi asumă răspunderea”, susţine Tărâţă.

Citeste mai mult pe Gandul.info

Lăsați un comentariu

*