Joi 16 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Surprize în dosarele CNSAS! Doi tineri din Piatra Neamţ, turnători la Securitate

Curiozitatea sau suspiciunea i-a împins pe mulţi să-şi vadă dosarul de la Securitate, însă aflarea adevărului n-a făcut decât să le zdruncine viaţa după ce au aflat că au fost turnaţi chiar de partenerul de viaţă, o rudă sau alt apropiat, reacţiile mergând de la dezamăgire şi indignare la furie. Despre astfel de cazuri a vorbit, pentru MEDIAFAX, George Vişan, consilier principal la Direcţia Arhivă a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), care, în ultimii cinci ani, s-a ocupat de cererile de acces la dosare în sala de lectură.
Potrivit acestuia, la un moment dat a venit un cuplu mai în vârstă să-şi consulte dosarul. Fuseseră înstăriţi şi în perioada comunistă, el fiind director economic de IAS, în Mehedinţi, şi astfel avuseseră mai mulţi fini. De unul dintre ei a dat şi în dosar: „Ia uite, cât l-am ajutat eu, i-am dat slujbă la mine la IAS. Avea şi probleme cu legea. I-am găsit şi nevastă”, îşi aminteşte Vişan că spunea bătrânul. „Chiar voia să vorbească cu el, să-l certe”, precizează el.

Finul îl turna pe naş că folosea maşina de serviciu să care materiale pentru o casă pe care şi-o construia şi că ia din recoltă, cel din urmă fiind decăzut din funcţie şi mutat la un alt IAS.

Altă victimă din familie era mătuşa care promitea unor tineri însurăţei că le dă casa, dacă au grijă de ea la bătrâneţe, iar apoi făceau actele pe numele altcuiva. Un cuplu din Piatra Neamţ a fost în această situaţie, după ce bătrâna i-a lăsat până la urmă casa fiicei, cu care fusese certată. Femeia a plecat în străinătate, iar însurăţeii respectivi, care primiseră totuşi o garsonieră de la ea, au fost atraşi la colaborare şi au acceptat imediat.

„A venit fiica mătuşii şi a citit dosarul, era foarte bună prietenă cu oamenii ăştia. Era foarte nervoasă, a luat o pastilă. Zicea: «Uite ce-au făcut nemernicii, mă duc peste ei!». Nu să-i certe neapărat pentru că au dat informaţii, ci pentru că n-au spus. În general, petenţii sunt supăraţi dacă văd că rudele sau apropiaţii au dat informaţii, că nu au spus. Că au suferit mai uită. Dar trebuia să spună, să-şi ceară iertare”, a mai spus, pentru Mediafax, Vişan.

 

Lăsați un comentariu

*