Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Uite ce avere a lăsat Culiță Tărâță! Numai în conturi are peste 35 de milioane de dolari

Culiţă Tărâţă, şeful Consiliului Judeţean Neamţ şi unul din cei mai cunoscuţi agricultori din România, a lăsat soției și celor trei fii o avere estimată la 130 de milioane de euro. Afacerile familiei au fost preluate de cei trei băieți ai miliardarului.

Culiţă Tărâţă a decedat sâmbătă dimineața, la 62 de ani, iar soţia şi cei trei fii trebuie să gestioneze o avere estimată la 130 de milioane de euro. Afacerile familiei sunt în domeniul agriculturi, prelucrarea lemnului şi turism, potrivit Click.

Până să ajungă şeful Consiliului Judeţean Neamţ, Culiță Tărâță a fost unul din cei mai cunoscuţi agricultori din România. Mai avea afaceri în prelucrarea lemnului și în turism.

În urma sa, Culiţă Tărâţă lasă o avere impresionantă, estimată de Forbes la circa 128-130 de milioane de euro, dar şi destule probleme financiare în afacerile unde au fost implicaţi toţi membri familiei.

AGRICULTURĂ. TCE 3 Brazi, cea mai mare societate din Grupul de firme cu acelaşi nume, a intrat în faliment în această toamnă. Numele firmei provenea de la acronimul membrilor familiei (Tărâţă, Culiţă, Elvira – TCE), iar 3 Brazi reprezentau cei trei fii: George (32 de ani), Culiţă jr. (31 de ani) şi Mihai (29 de ani).

Firma care între 2001 şi 2009 a lucrat în arendă 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei (IMB), cea mai mare exploataţie agricolă din ţară, îl are ca asociat unic pe Culiţă C. Tărâţă, fiul mijlociu.

TCE 3 Brazi a avut în ultimii şase ani profit de 50 milioane euro, dar a acumulat şi datorii de 30 milioane euro.

Agricultura a rămas pe primul plan în domeniul afacerilor familiei Tărâţă, fiul cel mic, Mihai, absolvent al Facultăţii de Agronomie, se ocupă de activitatea din Neamţ. Aici, holdingul deţine 10.000 de hectare de teren, pe care sunt culturi de cartofi, porumb, sfeclă, păioase şi lucernă, totalul producţiei apropiindu-se de 100.000 de tone pe an, scrie adevarul.ro.

În fermele zootehnice sunt 20.000 de capete de berbecuţi, 35.000 de porci şi 2.500 de bovine, iar produsele sunt vândute în propriul lanț de magazine.

INDUSTRIA LEMNULUI. Familia Tărţă are afaceri și în industria lemnului. După 3 ani în care a avut profit, anul trecut datoriile erau mai mari decât activele, încheind anul 2012 cu pierderi de 2,2 milioane lei. În martie 2013, firma figura cu datorii la stat de 47.342 de lei, iar ANAF a început procedura de executare silită, conform financiarul.ro.

TURISMUL e o afacere de viitor, și-a spus Culiță Tărâță. Prin societatea Durău SA, a început să investească masiv în staţiunea de la poale de Ceahlău. În anul 2010, a fost redeschis după mai mulţi ani hotelul Bistriţa, complet renovat şi ridicat la rang de 4 stele, de altfel singurul obiectiv de cazare cu o astfel de clasificare din staţiunea Durău. De asemenea, miliardarul era proprietarul cabanelor Fântânele şi Dochia, din masivul Ceahlău.

IMOBILIARE. Fostul şef al CJ Neamţ lasă în urmă o avere imobiliară impresionantă. În procente egale (50-50%), soţii Culiţă şi Elvira deţin o casă la Roman, de 105 mp, un apartament în Braşov, o garsonieră în Piatra Neamţ, şi o casă veche în comuna Taşca. Terenurile agricole deţinute la Roznov (8,2ha), Secuieni (34,5) precum şi cele forestiere (25 ha în comuna Secuieni şi 10 ha la Piatra Şoimului).

CONTURI. Economiile lui Culiţă Tărâţă menţionate în declaraţia de avere sunt plasate într-un cont din străinătate – 35.176,87 dolari americani, şi într-un cont la BRD – 134.648 lei. Bijuteriile de familie au fost evaluate la 20.000 euro, iar tablourile la valoarea de 5.000 euro.

Funeraliile va avea loc marţi, 25 noiembrie, la cimitirul Eternitatea din Roman, oraşul în care familia Tărâţă locuieşte de mai multă vreme, scrie adevarul.ro.

Lăsați un comentariu

*