Joi 02 Mai 2024, Actualizat 12:00 am

 

Anchetă penală la Colegiul Tehnic Ion Creangă

Parchetul Tîrgu Neamţ cercetează un director se colegiu de stat şi un preşedinte al unei şcoli particulare după ce a fost sesizat că în Colegiul „Ion Creangă” se ţin cursuri neautorizate de Ministerul Educaţiei.

În Colegiul „Ion Creangă”, din Tîrgu Neamț, școala particulară a lui Petru Popovici (foto medalion) ține cursuri fără acordul Ministerului EducațieiDe mai bine de trei ani, o şcoală particulară funcţionează, fără autorizaţie, în Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, din Tîrgu Neamţ.

Cu toate acestea, unitatea de învăţământ – Şcoala Postliceală Sanitară „Moldova” Roman – a eliberat 55 de diplome de absolvire cu avizul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ şi antetul Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN).

Şcoala a fost acreditată să ţină cursuri numai în oraşul Roman. Din anul 2010, însă, s-a extins cu „puncte de lucru” în oraşele Tîrgu Neamţ, Bârlad şi Tecuci. Totul a ieşit la iveală după ce un profesor din Botoşani, Constantin Doru Băetu, şi-a deschis, cu acte în regulă, Şcoala Postliceală Sanitară „Laureatus”, în Târgu Neamţ. Pe site-ul MEN nu figura nicio şcoală cu profil sanitar în acel oraş.
Când a aflat că şcoala din Roman ţine cursuri la Tîrgu Neamţ, a făcut o plângere la Parchetul Tîrgu Neamţ împotriva directorului Colegiului „Ion Creangă”, Gheorghe Apetrei, şi a preşedintelui şcolii particulare, Petru Popovici. Procurorii au deschis un dosar penal pentru înşelăciune şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Şeful ISJ, Viorel Stan, spunea că şcoala funcţionează ilegal şi că a cerut explicaţii de la Colegiul „Ion Creangă”. Directorul Apetrei a răspuns ISJ că a închiriat săli de clasă şcolii particulare, dar nu ştie ce organizează în ele, cu toate că a predat, timp de trei ani, cursuri la acea şcoală.

Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) arată că „şcolarizarea de elevi fără autorizaţie de funcţionare provizorie se situează în afara legii”.Cei de la Şcoala „Moldova” au declarat că nu au ştiut că le trebuie autorizare şi pentru Tîrgu Neamţ. Ei susţin că fosta conducere a ISJ i-a asigurat, verbal, că pot să îşi deschidă puncte de lucru şi în alte oraşe.

EVZ.ro

Lăsați un comentariu

*