Sâmbătă 25 Mai 2024, Actualizat acum 145 zile 12:00 am

 

Fetiţă din Neamț premiată de autoritățile din Italia: ”Cea mai bună elevă-atlet”

daniela3La doar treisprezece ani, o fetiţă româncă din Valeggio sul Mincio, localitate din apropierea Veronei, face cinste comunităţii din localitate fiind premiată de primarul din localitate pentru rezultatele excepţionale la învăţătură. În acelaşi timp, practică arte marţiale, fiind selecţionată pentru lotul naţional al Italiei. Este vorba despreDaniela Teodora Dogaru un copil deosebit de talentat şi ambiţios.

Daniela Teodora Dogaru s-a născut în 2003 la Villafranca di Verona, părinţii fiindoriginari din Piatra Neamţ. Tatăl, Marius Dogaru, cunoscut în comunitatea românească pentru numeroasele activităţi pe care le desfăşoară, ne-a povestit despre motivul pentru care au ales să se stabilească în peninsulă. „Împreună cu soţia am venit în Italia în 1995, cu dorinţa de a ne cumpără o casă în România, dar cu timpul am descoperit că a doua noastră casă poate să fie în Italia datorită grupului de prieteni români cât şi italieni pe care i-am cunoscut în peninsul”, ne-a spus el.

Marius ne-a mai declarat că nu au existat probleme de integrare. „La început a fost o problema pentru că nu ştiam cum se creşte un copil, fiind departe de sfaturile părinteşti, dar am decis că la noi în casă să vorbim doar româneşte iar grădiniţa şi şcoala au făcut treaba lor învăţând copiii mei limba italiană. Fiind născută aici (Daniela, n.r.), nu au fost mari probleme de adaptare, pentru că a avut pe sora ei mai mare, Martina, care a deschis calea fiind una dintre premiantele şcolii”.

„Încă de mică am avut ca model sora mea mai mare, de aceea a început o aşa-zisă competiţie. Nu am reuşit să fac o diferenţa între sport, şcoală şi viaţa privată, pentru mine sunt un întreg indivizibil şi nu pot avea o întâietate de aceea încerc să fiu cea mai bună la toate. Primul an de şcoală a fost cu opt nouă şi zece iar când am început taekwondo la vârsta de şapte ani, şi rezultatele de la şcoală s-au îmbunătăţit. Cu toate că sunt foarte ocupată cu şcoală şi sportul pot să spun că am timp şi pentru prietenii mei.”, ne-a declarat Daniela.

Daniela a fost premiată cu diploma de „cea mai bună elevă-atlet”, premiul fiindu-i înmânat chiar de primarul localităţii Valeggio sul Mincio. „La şcoală, fiind un punct de referinţă dintre profesori şi clasă, m-am simţit responsabilă de a fi tot timpul cu lecţiile făcute şi chiar de a da o mâna de ajutor celor cu probleme. Prima răsplată a ajuns la sfârşitul clasei a şasea, când am primit diploma de cea mai bună elevă atlet, diplomă care a fost oferită de primarul localităţii Valeggio sul Mincio. Şi anul acesta, rezultatele au fost maxime.”, ne-a mai spus ea.

„Dintodeauna mi-au plăcut matematică pentru că sunt o persoană foarte raţională, şi engleza pentru că de mică am învăţat mai multe limbi în acelaşi timp”, a completat ea.

Am rugat-o pe Daniela să ne povestească despre activitatea sa sportivă. „Am început taekwondo-ul la vârsta de şapte ani aducând rezultate în full contact. Primul important rezultat l-am avut în anul 2014, când am câştigat campionatul Naţional „Kim e Liù” care s-a ţinut la Roma. Odată cu trecerea anilor am obţinut rezultate cât mai satisfăcătoare. Rampa mea de lansare a fost aurul obţinut la Open-ul de la Riccione în data de 15-05-2016 care mi-a permis să particip la preselecţiile pentru europene, care s-au ţinut în dată de 10-06-2016 la Reggio Calabria unde am ajuns în finală, loc care îmi permite să fac parte din echipa naţională.

Unul din marile rezultate personale a fost câştigarea medaliei de bronz la Austrian Open de nivel G1 (clasa A), unde am eliminat reprezentantele Croaţiei şi Germaniei. Cu această medalie am câştigat şi primul meu punct în ranking-ul mondial la Taekwondo, categoria -51 kg.”

Am întrebat-o şi despre planurile de viitor. „Am ales un liceu ştiinţific (liceo scientifico, n.r.), pentru că eu consider că îmi poate da mai multe posibilităţi, de a alege o universitate care să îmi placă. Orice atlet îşi doreşte să aibă un viitor în sportul pe care îl face, aşadar fiind selecţionată pentru echipa naţională a Italiei sunt pe drumul bun.Aş dori foarte mult să mulţumesc grupului Olimpic Taekwondo Verona din Valeggio sul Mincio care m-a susţinut mereu atât la antrenamente cât şi în competiţii, mulţumesc antrenorului Maestro Salvatore Selvaggio şi nu în ultimul rând familiei mele pentru susţinere.”

Sursa: gazetaromaneasca.ro

Lăsați un comentariu

*