Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Ex-vicepreşedinte de Consiliu Judeţean, condamnat la închisoare pentru evaziune fiscală

Mihai Fărcăşanu, fost lider al PPPD Neamt şi ex-vicepreşedinte al CJ Neamţ a fost condamnat la un an şi 10 luni de detenţie, cu executare. Într-un alt dosar, vizând fapte de corupţie, prima instanţă îl condamnase la trei ani de închisoare.
Magistraţii Curţii de Apel Bacău l-au condamnat pe Mihai Fărcăşanu, fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ (iunie 2012- octombrie 2012) şi ex-lider al PPDD Neamţ la o pedeapsă de un an şi 10 luni de detenţie, cu executare, într-un dosar în care acesta a fost acuzat de evaziune fiscală.

În acelaşi dosar, Fărcăşanu a mai fost judecat pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, şi stabilirea cu rea credinţă a impozitelor şi taxelor. Faptele au avut ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări de la buget.   Perioada în care au avut loc faptele a fost 2004 – 2007, când Mihai Fărcăşanu era patronul societăţii Far Forest. Anchetatorii au stabilit că în acea vreme au fost întocmite în fals facturi aparţinând altor firme pentru a crea aparenţa derulării unor operaţiuni comerciale. Ilegalităţile s-au realizat cu ajutorul unor facturi măsluite de Ilie Butuc, un partener de afaceri, documentele fiind apoi înregistrate în contabilitatea Far Forest. Iniţial, prejudiciul a fost evaluat la 148.000 de lei, dar în urma expertizelor s-a stabilit că Mihai Fărcăşanu a păgubit statul cu 88.924 lei.

„Obligă inculpatul F.M. să plătească părţii civile Ministerul Finanţelor Publice ANAF, Administraţia Finanţelor Publice Neamţ suma de 88.924 lei cu titlu de despăgubiri civile, actualizate la data plăţii prin calcularea accesoriilor fiscale calculate conform Codului de procedură Fiscală. Dispune instituirea unui sechestru asigurator asupra tuturor bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului în vederea reparării pagubei, până la concurenţa valorii acesteia (88.924 lei actualizate la data plăţii prin calcularea accesoriilor fiscale)“, se arată în decizia Curţii de Apel Bacău.   Judecat şi pentru corupţie   Mihai Fărcăşanu riscă o pedeapsă mai mare în condiţiile în care anul trecut a fost trimis în judecată de DNA într-un dosar de corupţie. Procurorii susţin că în calitate de lider de partid (preşedintele filialei PPDD Neamţ), acesta şi-a folosit influenţa/autoritatea pretinzând de la şase membri politici 35.000 de euro, bani pentru el şi pentru partid. Acesta le promitea că în schimbul banilor, pot deveni consilieri judeţeni. Din banii ceruţi, Fărăcăşnu a primit 10.000 euro cu titlu de contribuţie pentru campania electorală la alegerile locale din 2012.    În primă instanţă, Judecătoria Piatra Neamţ l-a condamnat pe fostul lider PPDD la trei ani de detenţie, cu executare, dar sentinţa a fost atacată de inculpat la Curtea de Apel Bacău. În urma acestui dosar, Mihai Fărcăşanu a fost schimbat de la şefia filialei judeţene PPDD, după ce pierduse şi funcţia de vicepreşedinte CJ, respectiv pe cea de consilier judeţean.

Sursa: Adevarul

Lăsați un comentariu

*