Vineri 29 Martie 2024, Actualizat acum 88 zile 12:00 am

 

Telegondola umple Primăria Piatra Neamţ de datorii

telegondola piatra neamtPotrivit autorităţilor locale din Piatra Neamţ, unul dintre riscurile financiare cu care se confruntă municipalitatea este începerea procedurilor legale pentru recuperarea datoriile restante ale SC Perla faţă de Alpha Bank, înregistrate ca urmare a creditului contractat în 2007 în valoare de 40 de milioane de lei. Banii erau destinaţi investiţiei „Instalaţie Telegondolă”.

Creditul, rambursat parţial şi garantat de Primărie în calitate de unic acţionar al societăţii Perla, a devenit neperformant. În această situaţie, oficialii consideră că soluţia preferabilă executării silite a garanţiei de către creditor este preluarea creditului de către primărie şi plata acestuia, în condiţiile păstrării graficului de rambursare, tranzacţie care presupune obţinerea aprobării Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale (CAIL) din cadrul Ministerului Finanţelor Publice.

Municipalitatea şi-a exprimat în repetate rânduri disponibilitatea de a prelua creditul restant al societăţii Perla, adoptând în acest sens şi o Hotărâre de Consiliu Local în 2014. Însă, acest lucru nu a fost posibil din cauza limitei de îndatorare legală depăşită (pe fondul schimbării formulei de calcul , fără a se contracta alte credite care să fie luate în calcul la gradul de îndatorare) situaţie ce împiedică obţinerea avizului CAIL din cadrul MFP.

Grad de îndatorare de 30% la Primărie

Conducerea BCR şi-a manifestat disponibilitatea de a restructura, în sensul rescadenţării a prelungirii termenului final de rambursare a unuia dintre cele două credite, cu condiţia refinanţării de către o altă bancă a celui mai mic dintre ele, în valoare de 72,5 milioane de lei.

Pentru a preîntâmpina o eventuală problemă financiară generată de transferul creditului societăţii Perla de la Alpha Bank către Primăria Piatra Neamţ, intenţionăm să scoatem la licitaţie reeşalonarea creditului de la BCR. În acest sens, a fost nevoie de acordul de principiu al Consiliului Local, dat în ultima şedinţă ordinară, care va sta la baza demarării licitaţiei pentru reeşalonarea acestui credit. Practic, ne dorim o extensie a creditului de rambursare, ceea ce va face ca prin transferul creditului de Perla Invest către Primărie să ne încadrăm în gradul de îndatorare prevăzut de legislaţie de maxim 30%”, a precizat Dragoş Chitic, primarul interimar al municipiului Piatra Neamţ.

Prin urmare, a fost întocmit caietul de sarcini în vederea achiziţiei de servicii financiare pentru refinanţarea de către o altă bancă a creditului de 72 de milioane de lei de la BCR, în condiţiile în care încadrarea serviciului datoriei în limita legală pe toată perioada viitoare este o condiţie necesară pentru avizarea de către CAIL a preluării creditului restant de la Alpha Bank de către Primărie.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Lăsați un comentariu

*