Joi 25 Aprilie 2024, Actualizat 12:00 am

 

Percheziţii la Neamţ la suspecţi de trafic de etnobotanice

perchezitii-mascatiPolițiștii specializați în combaterea criminalității organizate și procurorii D.I.I.C.O.T. au documentat activitatea unei grupări infracționale organizate cu preocupări pe linia traficului și consumului ilicit de substanțe cu efecte psihoactive.

În urma a 37 percheziții efectuate joi, au fost ridicate 29 de kilograme de fragmente vegetale, sume mari de bani, electronice și diverse obiecte folosite la porționarea și ambalarea drogurilor, fiind identificate și două laboratoare clandestine.

Joi dimineaţă, poliţiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești — Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vâlcea și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Neamț, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., au efectuat 37 de percheziții domiciliare (în București și în județele Ilfov, Bihor, Sălaj, Maramureș, Neamț și Cluj).

A fost vizată o grupare infracțională organizată pe două paliere, cu preocupări pe linia traficului și consumului ilicit de substanțe cu efecte psihoactive, pe teritoriul României.

Activitatea acesteia a condus la formarea unor adevărate rețele de distribuitori locali în mai toate orașele țării, fie individual, fie în grup, care, achiziționând cantități importante de substanțe cu efecte psihoactive, le-ar fi repus în vânzare, obținând la rândul lor profituri substanțiale.

Din investigații a reieșit faptul că, în perioada septembrie 2014 — mai 2015, ar fi fost distribuite la nivel național, 5.966 de colete, în valoare de aproximativ 1.800.000 de lei.

În urma perchezițiilor desfășurate, au fost identificate două laboratoare clandestine, primul pentru porționarea și ambalarea fragmentelor vegetale, iar cel de-al doilea pentru tratarea — condiționarea fragmentelor vegetale cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Totodată, au fost ridicate electronice (4 laptop-uri, 25 de telefoane mobile, 4 cartele SIM, 4 stick-uri, o tabletă, o imprimantă), 29 kg. de fragmente vegetale, bani (6.480 de lei, 305 euro), 3 cântare, facturi și înscrisuri, măști pentru gaze, un dispozitiv profesional de tăiat, 3 carduri bancare, bilete de tren, ambalaje, un aparat de sigilat folie,15 canistre de câte 5 litri ce au conținut o substanță cu miros înțepător, 8 flacoane a câte un litru, pline cu alcool izopropilic, sigilate, un recipient din plastic cu capacitate de 1.000 de grame cu un praf alb și alte obiecte folosite pentru tratarea materialelor vegetale.

De asemenea, s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra a două autoturisme.

În urma perchezițiilor, 6 persoane au fost conduse la sediul D.I.I.C.O.T — Biroul Teritorial Vâlcea și 41 persoane la sediul D.I.I.C.O.T. — Serviciul Teritorial Neamț, pentru a fi audiate, fiind cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, efectuarea de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație și efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, pretinzând și disimulând că acestea sunt autorizate.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și al Departamentului de Informații și Protecție Internă.

La activități au participat și polițiști specializați în combaterea criminalității organizate din Oradea, Zalău și Maramureș, Bacău, Suceava, Oradea Cluj și Vrancea, luptători de acțiuni speciale și jandarmi.

Lăsați un comentariu

*